1 – Logga in och hitta menyerna i WordPress

Det första vi måste göra är att logga in på administrationsverktyget för WordPress. Du har förmodligen fått en egen domän (hemsideadress) till din hemsida och om den är t.ex. minwebb.nu så ska du gå till adressen:

http://www.minwebb.nu/wp-admin (Du måste byta ut ”minwebb.nu” mot din egen domän)

Väl där så kommer du se en ruta som ser ut som nedan. Spara gärna denna sida som favoriter i din webbläsare så du snabbt kan hitta hit nästa gång.

Wordpress inloggning

Ange det användarnamn och lösenord som du blivit tilldelad av Websoluto AB.

Det bör bara ta någon sekund att logga in och därefter är du inne i administrationsverktyget för din webbsida. Du kommer se lite olika menyer till vänster beroende på vilka rättigheter du har, men det bör vara någorlunda likt bilden nedan.

Wordpress meny

På den första sidan ser du en överblick över din webbplats. Här ser du lite statistik över hur många inlägg du har gjort och hur många kommentarer du fått etc.

Under menyvalet Inlägg ser du alla menyval som handlar om dina inlägg. Vissa sidor på din webbplats kallas för inlägg och vissa kallas för sidor. Oftast så är det nyhetsinlägg som hamnar under inlägg och övriga sidor ligger under Sidor. Under menyvalet Inlägg finns också undermenyer för Kategorier och Etiketter som vi går igenom i en senare guide.

Under menyvalet Media kan du lägga till och redigera bilder.

Under menyvalet Kommentarer kan du se kommentarer, radera dem och svara på dem. Det är inte alla webbsidor som använder sig av kommentarer, och då är det bara att bortse från detta menyvalet.

Under menyvalet Profil kan du redigera din användare. Detta är oftast ingenting som påverkar din sida, men du kanske vill byta till ett nytt lösenord eller liknande. Tänk då på att välja ett säkert lösenord, för om någon obehörig skulle få tillgång till din webbsida så är det ni själva som ansvarar för att ert lösenord är säkert.

Du har också några menyalternativ längst upp på skärmen. Håller du musen över texten där din hemsidas namn står (Den text som vi suddat ut) så kommer det öppna sig en meny. Där finns ett val att visa hur din sida ser ut. När du väl är och ser på din sida så kommer menyvalet här bytas ut så att du kan gå tillbaka till detta editeringsläge.

 

Tagged with: ,
Posted in Wordpress
Guider i rätt ordning
Websoluto AB
Websoluto AB

Dessa guider är gjorda av Websoluto AB. Websoluto är en webbyrå i Göteborg som skapar professionella webbsidor och webbsystem. Är det något som är felaktigt eller oklart i guiderna så blir vi jätteglada om ni meddelar oss så vi kan göra dem bättre.